Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås
Ingredienser
4 portioner
500 g
nöt yttre eller inre filé
4 msk
havssalt
2 tsk
hela vitpepparkorn
2 tsk
hela svartpepparkorn
½ dl
gräslök
½ dl
persilja
2 msk
rybsolja
1
vitlöksklyfta
Ytterligare
½ dl
gräslök
½ dl
persilja
Karamelliserad rödlök
3
rödlökar
3 msk
rybsolja
3 msk
brunt socker
3 msk
smör
2 ½ msk
rödvinsvinäger
Salt, svartpeppar
Pepparrotssås med äpple
2 dl
creme fraiche
Salt, svartpeppar
2 msk
riven pepparot
Gräslök för garnering
1
syrligt ekologiskt äpple i tärningar
Rimmad nötfilé
- Krossa havssalt, peppar, örter och vitlök i en mortel och tillsätt oljan. Gnid in blandningen i köttet. Rulla in filén i plastfilm så det blir en spänd rulle och låt stå i kylskåpet i 24 timmar.
- Skrapa bort örterna från köttytan och massera in de färska örterna och linda in i ny plastfilm och ställ i frysen över minst en natt.
- Ta ut filén cirka 20 minuter innan servering och skär den i tunna skivor medan den ännu är frusen.
- Servera köttet med pepparrotssås, karamelliserad rödlök och en fräsch potatissallad
Karamelliserad rödlök
- Skala och dela löken. Skiva den i tunna skivor.
- Smält smör i en kastrull och tillsätt oljan och löken. Bryn på svag värme, utan att löken tar färg, i cirka 20 minuter.
- Tillsätt socker och låt det smälta och karamelliseras, häll i vinägern. Smaka av med salt och svartpeppar.
Pepparrotssås med äpple
- Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra i två timmar.
- Garnera med rikligt av gräslök.