Rödbetsketchup
Max 60 min
Ingredienser
400 g
rödbetor
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
½–1
chili
1 msk
rybsolja
2 dl
vatten
¾ dl
äppelcidervinäger
¾ dl
socker
1 tsk
salt
2 krm
mald svartpeppar
½ tsk
mortlade fänkålsfrön
Gör så här
- Skala och riv eller skär rödbetan i små bitar.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Dela chilin och ta bort kärnorna. Skär i bitar.
- Hetta upp olja i en kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i några minuter.
- Tillsätt övriga ingredienser i kastrullen och låt koka under lock på svag värme tills rödbetan känns mjuk. Mixa till en slät ketchup med stavmixer. Smaka av.
- Koka upp ketchupen och häll den som varm på varma steriliserade burkar eller flaskor. Förslut.
En ketchup med fin färg, sötma, syra och sting som passar till vegetariska rätter, kyckling- och fiskrätter. Testa också att servera i hamburgare eller till pasta.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.