Rödbetsoppa med hummus
Ingredienser
500 g
rödbeta
200 g
morot
1 stor
rödlök
1 bit
fänkål (100 g)
1 dl
bondbönakross
1 l
grönsaksbuljong
1
röd paprika
1
lagerblad
2 msk
rybsolja
3
timjankvistar eller 1 tsk torkad timjan
1–2 msk
vinäger
Hummus
2 dl
kokade kikärter eller bondböna
1 msk
tahini
1 dl
persilja
3 msk
olivolja
1 msk
citronsaft
En skvätt
vatten
Så gör du
- Skala rotsakerna och löken och tärna. Fräs i en skvätt olja i stor kastrull. Tillsätt buljongen.
- Skölj bondbönekrosset tills allt skum försvinner. Tillsätt i den kokande soppan. Tillsätt lagerblad och timjan. Låt småkoka i en timme.
- Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt i soppan till sist. Låt koka ytterligare cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt. Ta ut timjankvistar och lagerblad.
- Purea soppan och smaka av med vinäger och eventuellt lite salt och peppar. Servera med hummus.
Hummus
- Mät upp alla ingredienser i ett litermått.
- Purea med stavmixer tills det blir en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Servera till soppa.