Rökta & friterade braxenribs
Ingredienser
Gör så här
- Fjälla och rensa fisken. Klipp ut revbenen ur fiskfiléerna.
- Blanda ut saltet i vattnet och lägg ner revbenen. Låt vila 10–15 minuter i saltlaken.
- Rök ribsen i 10–15 minuter. Detta steg kan uteslutas, men ger en mycket fin smakdimension.
- Fritera ribsen gyllenbruna. Var försiktig med varm olja som stänker. Servera med aioli och tomatröra.
Hemgjord aioli med stavmixer
1 ägg
1 tsk vinäger
1 tsk senap
2 ½ dl rybsolja
1 liten vitlöksklyfta
Knäck ägget i en mixerskål med höga kanter. Tillsätt vinäger, senap och rybsolja. Ta en stavmixer och lägg ner den på botten av skålen. Mixa medan du långsamt drar upp staven tills du har fått en krämig majonnäs.
Skala vitlöksklyftan och skiva den. Tillsätt vitlök i majonnäsen och mixa lite till. Ifall du vill ha extra smak och färg kan du tillsätta färska örter, exempelvis basilika och persilja.
Rostad tomatsalsa
6–7 tomater
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk färsk oregano
salt, peppar
Halvera tomaterna. Tvätta paprikan, ta bort fröhuset och skär fruktköttet i stora tärningar. Skala vilöksklyftorna och pressa lätt med handen eller en kniv.
Lägg tomaten, paprikan och vitlöksklyftorna i en ugnsform och ringla över olja. Strö över oregano, salt och peppar. Ställ in i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och låt svalna något. Mixa grovt till en salsa.