Rotsaksgratäng
Ingredienser
1 dl
korngryn eller speltkorn
Salt
100 g
rotselleri
2
medelstora rödbetor
½
palsternacka
2
morötter
4
potatisar
4
vitlöksklyftor
1 tsk
körvel
1 tsk
timjan
Salt
½ tsk
svartpeppar
100 g
blåmögelost
100 g
malet kött
2 dl
grönsaksbuljong eller 1 dl matlagningsgrädde
Så gör du
- Lägg korngrynen eller speltkornen i blöt minst en timme, så blir de snabbare mjuka. Lägg grynen i kokande saltat vatten och koka dem mjuka enligt anvisningen på förpackningen.
- Skala och riv under tiden rotsaker och potatis.
- Bryn det malda köttet.
- Blanda rotsaker, smulad mögelost, malet kött, kokta gryn och kryddor. Häll allt i en ugnsfast form och häll grädden eller grönsaksbuljongen över. Grädda gratängen i 200 grader i cirka 1 timme tills de rivna rotsakerna känns mjuka.