Runebergstårta i kakform
Ingredienser
1 stor
form med löstagbar kant
250 g
smör eller margarin
1 dl
socker
1 dl
farinsocker
2
ägg
5 ½ dl
vetemjöl
3 dl
havrekli
100 g
mald mandel
2 tsk
soda
1 tsk
bakpulver
2 tsk
kardemumma
3 dl
surmjölk
1 msk
citronsaft
Garnering
1 dl
hallonsylt
½ dl
florsocker
½ msk
vatten
Så gör du
- Rör smör, farinsocker och socker pösigt. Tillsätt äggen under kraftig omrörning.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten växelvis med surmjölk och citronsaft.
- Smörj och strö skorpmjöl i en kakform med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda tårtan i 175 grader i 50-60 min. Täck formen med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om ytan verkar bli för mörk. Låt tårtan svalna.
- Bred ut hallonsylten på tårtans mittparti. Blanda florsocker och vatten till en trögt flytande blandning och spritsa en ring runt hallonsylten.