Runebergstårta i långpanna
Ingredienser
48 bitar
500 g
smör eller margarin
2 dl
socker
2 dl
farinsocker
4
ägg
11 dl
vetemjöl
6 dl
havrekli
200 g
mald mandel
4 tsk
soda
2 tsk
bakpulver
4 tsk
kardemumma
6 dl
surmjölk
2 msk
citronsaft
Garnering: 2 dl hallonsylt, 1 dl florsocker, 1 msk vatten
Så gör du
- Rör smör, farinsocker och socker pösigt. Tillsätt äggen under kraftig omrörning.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten växelvis med surmjölk och citronsaft.
- Häll smeten i långpannan beklädd i bakplåtspapper och grädda i 200 grader i cirka 30–40 minuter.
- Täck formen med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om ytan verkar bli för mörk.
- Låt tårtan svalna något. Fukta eventuellt med en blandning av 1 dl vatten, 1 dl arrakpunsch och 2 msk socker. Skär upp i fyrkanter.
- Blanda florsocker och vatten till en trögt flytande blandning och spritsa ut i en rundel över tårtorna. Klicka ut hallonsylten på tårtans mittparti.