Rysk fisksoppa/Seljanka
Ingredienser
4–6 personer
400 g
lax eller blandning av lax och djupfryst sej
1 ¼ l
fiskbuljong
1
lök
1
purjolök
Persiljekvistar
1–2
vitlöksklyftor
1–2
morötter
100 g
rotselleri
3–4
potatisar
Olja, margarin
½–1 tsk
timjan
1
lagerblad
2–3 msk
tomatpuré
1
saltgurka eller ½ dl oliver i skivor eller kapris
Till servering: Gräddfil, crème fraiche eller smetana
Så gör du
- Mät upp fiskbuljongen (vatten + buljongtärning), skär löken i klyftor, snitta upp purjon och tvätta den mellan bladen. Tag det gröna från purjon och lägg det tillsammans med löken och persilja i buljongen och koka i 20 minuter. Om du har fiskrens, så koka med det. Sila spadet.
- Tvätta och skär det vita av purjon, morot, selleri och potatis i mindre bitar. För bättre smak, fräs allt utom potatis i matfett. Koka sakta alla grönsaker med timjan och lagerblad i buljongen, tills det är mjukt.
- Tillsätt tomatpuré och saltgurka i små bitar. Skär fisken i stora bitar, lägg med mot slutet. Sjud endast soppan med fisken i cirka 5 minuter. Smaka av soppan.