Saffransbullar
Ingredienser
Cirka 40 små bullar
150 g
smör eller margarin
5 dl
mjölk
1 g
saffran
1 tsk
socker
50 g
jäst
125 g
kvark
1 ½ dl
ljus sirap
1
ägg
½ tsk
salt
19–20 dl
vetemjöl
Så gör du
- Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
- Stöt saffranet med en tesked socker och blanda det i degspadet.
- Smula ner jästen i en bunke och häll det ljumma degspadet över. Tillsätt kvark, sirap, ägg och salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Strö över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt degen jäsa under bakduk på varm plats i 40 minuter.
- Tag upp degen och arbeta den smidig. Baka ut degen till 40 bullar eller 3 längder eller 2 kransar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Jäs bullarna i 25 minuter och grädda dem mitt i ugnen 8–9 minuter. Längder och kransar behöver jäsa cirka 30 minuter och gräddas i 200 grader.