Salt lingonkola med vanilj
Max 60 min
Ingredienser
100 g
smör
2 dl
vispgrädde
2 1/2 dl
strösocker
1 dl
ljus sirap
2 tsk
vaniljsocker
1/2 tsk
flingsalt
1/2 dl
lingonsylt
flingsalt
Så gör du:
- Blanda smör, vispgrädde, strösocker, flingsalt och vaniljsocker i en stor, tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om då och då.
- Koka kolan till 128 grader eller gör kulprovet och droppa lite av kolan i ett glas med kallt vatten. Känn på kolan om den håller ihop och inte är för mjuk. Den ska gå att forma till en liten kula och hålla formen. Det tar en stund när man kokar kola så ha tålamod.
- Häll upp i en bakplåtspapperklädd form och vänta några minuter innan du droppar över lingonsylt och strösslar över lite flingsalt. Stick ner en bordskniv i kolan och dra från sida till sida av formen för att få ett fint mönster.
- Låt kolan stelna i rumstemperatur innan du skär upp den. Förvara bitarna antingen på ett fat eller slå in dem en och en för att undvika att de klibbar fast i varandra.