Saltad svamp
Ingredienser
Riskor, exempelvis skogsriska, skäggriska eller pepparriska, gör sig väl som saltade. Räkna med 2 dl grovt salt för 1 liter förvälld svamp. Rensa svampen. Skär i stora bitar, lämna små svampar hela. Förväll i rikligt med vatten i 10 minuter, eller så många minuter som svampen kräver. Häll av vattnet och spola svampen kall. Låt rinna av väl. Pressa med handen ut så mycket vätska som möjligt. Välj därefter metod 1 eller 2.
Metod 1: Saltlake
Förväll svampen i vatten, häll
bort kokvattnet. Gör saltlaken
genom att mäta upp 100 gram
grovt salt och 1 liter vatten. Koka
tills saltet lösts upp. Lägg svampen i saltlaken och låt koka ytterligare några minuter. Ta upp
svampen med hålslev. Placera i
rena burkar och slå över av något avsvalnad saltlake. Vattna
ur svampen innan den ska användas i matlagning i rikligt med
kallt vatten 8–10 timmar eller
över natten.
Metod 2: Saltning
Häll grovt salt på bottnen av en glasburk. Varva svamp och
salt, översta lagret ska vara salt.
Lägg en tyngd ovanpå så att
svampen hålls under saltet. Förslut burken med lock och förvara
svalt. Se till att svampen ligger
under den lake som bildas efter
ett par dagar. Vattna ur svampen innan den ska användas i
rikligt med kallt vatten 8–10 timmar eller över natten. Alternativt
koka ur svampen i 2–3 omgångar vatten för att på så sätt göra
den god att äta.