Savoykåldomar
Ingredienser
4 portioner
1 stort
savoykålhuvud
400 g
malet kött
1 dl
vatten
2
ägg
1 stor
gul lök
1 dl
rundkornigt ris + 2 dl vatten
1 krm
salt
2 krm
malen peppar
½ tsk
paprikapulver
1 krm
torkad persilja
2 msk
smör
Cirka 2 msk
sirap
Cirka 1 msk
soja
Så gör du
- Skär bort den hårda stocken ur kålhuvudet. Plocka försiktigt bort bladen ett och ett. Koka upp vatten i en stor kastrull och doppa ner bladen några sekunder i det kokande vattnet. Skär bort eller tunna den tjocka nerv som sitter längst in på bladen. Använd inte de mindre bladen inuti kålhuvudet, eftersom de är för små.
- Koka riset och låt det svalna.
- Skala, hacka och snabbfräs löken. Blanda malet kött med kokt ris, fräs lök, ägg, vatten, kryddor, sirap och soja. Rör inte för mycket så att fyllningen blir seg.
- Lägg en klick köttfärs på varje blad. Vik in kanterna på dolmarna och rulla ihop dem. Lägg dem i en smord ugnsform med skarven nedåt. Pensla med smält fett och ringla eventuellt lite sirap och soja över.
- Stek savoykåldolmarna i cirka 15 minuter i 225 graders ugn. Vänd dolmarna försiktigt en gång under stekningen, pensla dem med stekspadet och stek i ytterligare 10 minuter.