Sesamfröknäcke med rödkål, svamp och wasabimajonnäs
Ingredienser
2 portioner
Sesamfröknäcke
1 dl
havreflingor
2 dl
sesamfrön
1/3 tsk
salt
1/2 dl
potatismjöl
2 1/2 dl
vatten
Rödkål
150 g
rödkål, strimlad
1/2 msk
vitvins- eller äppelcidervinäger
1 tsk
socker
1 krm
salt
Wasabimajonnäs
1
äggula
1/2 tsk
senap
1/2 tsk
vitvins- eller äppelcidervinäger
ca 1/2 dl
rybsolja
ca 2 tsk
wasabi
1 krm
salt
Svamp
100 g
färsk svamp eller 10 g torkad
1 msk
rybsolja till stekning
1 tsk
salt till stekning
1 msk
rybsolja
1/2 tsk
sojasås
1/2 tsk
vinäger
1/2 krm
chili flakes
Gör så här:
- Sesamfröknäcke: Blanda torra ingredienser i en skål. Koka upp vattnet och rör ner i skålen. Bred ut degen till en tunn platta på en plåt med bakplåtspapper. Grädda cirka 1 timme i 150 grader.
- Rödkål: Strimla rödkålen tunt med en osthyvel. Blanda med vinäger, socker och salt.
- Majonnäs: Blanda äggula, senap och vinäger i en skål. Tillsätt oljan först droppvis under kraftig vispning och sedan i en tunn stråle. Smaksätt majonnäsen med wasabi och salt.
- Svamp: Blanda olja, sojasås, vinäger och chiliflakes till en marinad. Stek svampen i olja tills den får färg och salta. Vänd ner den varma svampen i marinaden
- Inför servering: Bred wasabimajonnäs på fröknäcke och toppa med svamp och rödkål.
Inför det nya året är det trevligt att laga en festlig middag. Det behöver inte vara de mest exklusiva råvarorna som används för att komponera nyårsmenyn. Det går också att lyxa till nyårsmiddagen med förmånligare råvaror och istället satsa lite extra tid i köket. Delar av middagen kan förberedas dagen innan nyårsafton.
Meny
- Sesamfröknäcke med rödkål, svamp och wasabimajonnäs
- Abborre med kål, bakade tomater, sojasmör, ingefära och morot
- Apelsindessert med vaniljglass och het kolasås