Shakshuka med tre sorters paprika
Ingredienser
1
röd paprika
1
gul paprika
1
orange paprika
1
gul lök
2 msk
rybsolja
2
vitlöksklyftor
1 msk
tomatpuré
1 tsk
paprikapulver
½
tsk salt
1 burk
konserverade tomater eller 5 riktigt mogna tomater
(1 dl
vatten)
salt och peppar
4
ägg
färska örter, till exempel persilja
Så gör du:
- Skölj, dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och klyfta löken.
- Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Fräs paprika, lök, pressad vitlök, tomatpuré och kryddor i cirka 5 minuter på medelvärme utan att de tar färg.
- Tillsätt tomater på burk eller skållade färska tomater. Späd på med vatten vid behov. Låt småkoka i cirka 7 minuter. Smaka av med salt och peppar och paprikapulver.
- Gör fyra gropar i såsen. Knäck ner äggen och låt småkoka under lock i cirka 8 minuter eller tills vitan stelnat men gulan fortfarande är krämig. Eller ställ in grytan i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter i stället för att låta äggen bli klara under lock.
- Klipp över rikligt med färska örter. Servera med ett gott bröd.