Skärgårdslimpa
Över 60 min
Ingredienser
1 limpa
1 1/2 dl
memma- eller ölmalt
4 dl
äppelmust
11 g
torrjäst
skalet av en apelsin
2 tsk
fänkål
2 tsk
kummin
1 1/2 tsk
salt
1 1/2 dl
mörk sirap
1 1/2 dl
rågkli
2 dl
rågmjöl
6–7 dl
vetemjöl
Sirapvatten
2–3 msk
sirap
1/2 dl
vatten
Gör så här
- Blanda ölmalt med 1 dl kokande vatten. Låt dra fem minuter tills det mjuknat, rör sedan i kall äppelmust.
- Rör i jäst, apelsinskal, kryddor, sirap, kli och rågmjöl. Arbeta i största delen av vetemjölet, och knåda den kladdiga degen 5 – 10 minuter. Tillsätt av resterande mjölet vid behov. Låt degen vila under kökshandduk 1 timme
- Förbered en brödform genom att smörja den och mjöla rikligt med rågmjöl. Platta ut degen en aning och rulla ihop till en limpa. Lägg i brödformen och låt jäsa ytterligare 1–1 ½ timme. Värm ugnen till 175 grader.
- Grädda brödet på nedre falsen i ugnen 1 ½ timme. Pensla med sirapsvatten efter första timmen, och repetera när bröden kommer ut ur ugnen
- Låt svalna ordentligt innan servering. Bröden är som bäst 1–2 dagar efter att de gräddats.