Små potatisbröd
Ingredienser
3 formbröd eller 50 semlor
Dag 1
4 dl
vatten, ljummet (37 grader)
5 dl
A-surmjölk
6 dl
rågmjöl
Dag 2
50 g
jäst + 1 dl vatten (37 grader)
1 ½–2 dl
mosad potatis eller potatismospulver/potatisflingor
1 ½ dl
sirap
1 msk
salt
1 msk
malen pomerans
1 msk
kummin (stöt i mortel med lite socker)
Cirka 2 l
vetemjöl eller speltmjöl (av grovlek vetebrödsmjöl)
Dag 1
- Blanda det ljumma vattnet och A-surmjölken med rågmjölet och låt stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2
- Blanda det ljumma vattnet med jästen och häll det i surmjölks- och rågmjölsgröten. Tillsätt resten av ingredienserna och cirka 1,3 l mjöl. Degen skall vara lite klibbig, men har börjat lossna från kanterna. Jäs till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
- Stjälp upp på mjölat bakbord och älta degen väl.
- Forma till tre formbröd eller kavla ut till en platta och tryck ut olika figurer med till exempel pepparkaksformar.
- Sätt på plåt beklädd med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa cirka 30 minuter.
- Grädda limporna i 175 grader cirka 30 minuter och semlorna i 200 grader cirka 10 minuter tills de är vackert gyllenbruna.