Smörbullar
Över 60 min
Ingredienser
20 bullar
Grunddeg
ca 15 dl
vetemjöl
50 g
jäst (eller 22 g torrjäst)
2 dl
socker
2 tsk
salt
2
ägg
125 g
rumsvarmt smör
4 dl
mjölk
Skaldeg
1/3
av grunddegen
250 g
rumsvarmt smör
2 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
För pensling
1
ägg
Gör så här
- Tillred först grunddegen. Blanda alla ingredienser i fingervarmt mjölk. Knåda degen 5–10 minuter, tills degen blivit jämn och elastisk.
- Täck degen och låt jäsa 20 minuter.
- Ta en tredjedel av grunddegen, och blanda i resten av skaldegens ingredienser. Ställ degen i kylen.
- Dela grunddegen i 20 runda bullar. Täck och låt jäsa 15 minuter.
- Kavla ut den kalla skaldegen till en tunn platta. Skär ut 20 cirklar, cirka 10 cm i diameter.
- Sträck skaldegen över bullarna till ett tunt skal. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
- Pensla bullarna med ägg, och grädda 10–12 minuter i 200 grader.