Smörgåsar
Max 30 min
Ingredienser
4 st
Med grönkål och pocherat ägg
4 skivor
rågbröd
1 msk
rybsolja
200 g
grönkål
3 msk
rybsolja
2 msk
senap
1 msk
honung
Saften från en citron
Flingsalt
4
ägg
1 ½ l
vatten
1 msk
ättika
2 tsk
salt
Med hummus och äpple
4 skivor
rågbröd
1
1 äpple
2 msk
2 msk tahini
1 liten
klyfta vitlök
Saften från en halv citron
½ tsk
salt
2-3 msk
vatten
1 paket
kokta kikärter á 380 g
Med leverpastej och gurka
4 skivor
rågbröd
75 g
leverpastej
1
kryddgurka
Med grönkål och pocherat ägg:
- Skölj grönkålen och riv bort bladen från stjälken.
- Vispa ihop olja, senap, honung och citronsaft i en skål. Tillsätt grönkålen och massera in dressingen ordentligt. Strö över lite flingsalt och massera in saltet i grönkålen. Låt stå.
- Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt ättika och salt. Låt vattnet puttra på medelhög värme.
- Knäck ett ägg i gången i en kopp. Virvla upp vattnet i kastrullen med t.ex. en slev. Häll försiktigt ner ägget i vattnet. Håll koppen så nära vattenytan som möjligt. Låt koka ca 3 minuter och lyft sedan upp ägget med en hålslev.
- Stek rågbrödsskivorna i lite olja för att ge dem en liten yta. Toppa med grönkål och ägg.
Med hummus och äpple:
- Börja med att laga hummusen: Mät upp tahini, vitlök, citronsaft och salt i ett litermått. Purea med stavmixer i en minut tills tahinin blir ljus och fast i konsistensen. Späd ut med vatten. Tillsätt sedan kikärter.
- Skär upp ett äpple i tunna skivor. Bred ut hummusen på smörgåsen och lägg på äppelskivorna.
Med leverpastej och kryddgurka:
- Skär upp kryddgurkan i skivor. Fördela leverpastejen på rågbrödsskivorna och toppa med kryddgurka. Dekorera eventuellt med lingon.