Sommartårta med jordgubbar och rabarberkompott
Över 60 min
Ingredienser
8 portioner
Tårtbotten
50 g
smör
1 dl
mjölk
3 dl
vetemjöl
1 ½ tsk
mald kardemumma
1 ½ tsk
bakpulver
2
ägg
2 dl
socker
Rabarberkompott
300 g
rabarber
1 ½ dl
socker
¼ dl
vatten
För att komponera tårtan
Tårtbotten (se ovan)
Rabarberkompott (se ovan)
ca 1 dl
saft, exempelvis rabarbersaft
4 dl
vispgrädde
4 msk
socker
1 liter
jordgubbar
Tårtbotten – gör så här:
- Smörj och bröa en liten kakform, cirka 18–20 cm i diameter
- Smält smöret. Blanda ner mjölken.
- Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en skål.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Rör ner smör- och mjölblandningen i äggvispet.
- Fördela smeten i formen.
- Grädda tårtbottnen i 175 grader tills den är torr, cirka 30 minuter.
Rabarberkompott – gör så här:
- Skär rabarbern i bitar.
- Koka samtliga ingredienser i 5–10 minuter utan lock. Låt svalna.
Komponera tårtan – gör så här:
- Dela tårtbottnen i tre delar.
- Skär jordgubbarna i bitar.
- Vispa grädde och socker till ett fast skum.
- Placera ett lager tårtbotten på ett tårtfat och blöt med några matskedar saft.
- Bred på rabarberkompott, fördela jordgubbsbitar och vispad grädde ovanpå. Upprepa samma procedur med nästa lager.
- Fördela grädde på toppen av tårtan och garnera med jordgubbar och exempelvis harsyra, ringblommor eller mynta.
Förbered tårtan genom att baka tårtbotten och koka rabarberkompott. Komponera tårtan med rabarberkompott, vispgrädde och jordgubbar. Du kan dekorera med ätbara blommor, exempelvis syren, ringblomma eller blåklint. Om tårtan ska stå många timmar innan servering kan blötläggning av tårtbottnen uteslutas.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om.