Soppa med svamp & jordärtskocka
Ingredienser
500 g
jordärtskockor
2
potatisar (mjölig sort)
¾ l
grönsaksbuljong
½ dl
citronsaft
1 dl
matlagningsgrädde
Salt, vitpeppar
1 tsk
vitvinsvinäger
1 msk
smör
½ dl
äppelcider
Tillbehör
½ l
kantarell, champinjon eller karljohan
1
schalottenlök
1 msk
smör
färsk timjan
Tärnat äpple
Så gör du
- Skala jordärtskockorna (om skockorna är tunnskaliga räcker det oftast att man skrapar dem med en rotsaksborste). Dela skockorna i mindre bitar och låt dem koka mjuka i buljong och citronsaft. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smaksätt och avrunda med en klick smör och cider.
- Medan soppan kokar steker man den putsade svampen och den finhackade löken, saltar och pepprar. Repa slutligen färska timjamblad i och tillsätt eventuellt det tärnade äpplet. Fördela tillbehöret i varma skålar och slå över den heta soppan.