Spanakopita (grekisk paj)
Max 60 min
Ingredienser
cirka 16 bitar
2 l
nässlor eller spenat
2 msk
olivolja
1 knippe
vårlök
1 knippe
mynta
1 dl
kirskål eller persilja, finklippt
2
ägg
1 krm
muskotnöt
1/2
citron, skalet
250 g
fetaost
salt och svartpeppar
1
filodeg
1 dl
olivolja
Så gör du:
- Ta fram filodegen i rumstemperatur för att tina. Filodeg är mycket tunn och spröd.
- Förväll den sköljda nässlan. Ifall du använder så kallad babyspenat behöver den inte förvällas. Skär i mindre bitar med vass kniv. Finfördela löken, persiljan eller kirskålen. Blanda samman allt i en bunke. Krydda och smula ner osten. Knäck till sist ner äggen och blanda med de övriga ingredienserna.
- Vi gör spanakopitan på ugnsplåt eller som portionspiroger. Plåtvarianten är lätt att servera för många så länge man kommer ihåg att skära skåra i den fyllda men ogräddade pajen.
- Ta fram tre–fyra ark och placera på välsmord ugnsplåt. Vi som är vana att använda bakplåtspapper märker rätt snabbt att det alltid kommer papper med på fatet. I det här fallet lönar det sig att använda rikligt med god olja eller smör. Pensla mellan varje ark och skede.
- Fyll pajbottnet med nässelfyllningen. Placera igen på enkla och dubbla filoark. Pensla med olja. Packa in så att alla kanter täcks, vik ner kanter för de blir annars lätt vidbrända. Pensla! Det är omständligt men slutresultatet är en läckerhet du gärna gör om.
- Grädda en plåt i 180 grader i 45 minuter.