Speltbagels
Ingredienser
20 bagels
Fördeg
3 dl
fingervarmt vatten
25 g
färsk jäst
Cirka 5 dl
speltsikt
1 msk
honung
Deg 2
3 dl
fingervarmt vatten
25 g
färsk jäst
5 dl
speltsikt
4–5 dl
halvgrovt speltmjöl
2 msk
rypsolja
1 msk
salt
Fyllning
Bondost
Alfa alfa-groddar
Tomatskivor
Rödlöksringar
Solros-, sesam- eller pumpafrön
Så gör du
- Blanda alla ingredienserna till fördegen i en hushållsassistent. Låt degen stå i rumstemperatur i cirka 2 timmar eller i kylskåpet över natten.
- Deg 2: Blanda fördegen med vatten, jäst och mjöl i en hushållsassistent i ungefär 10 minuter eller 20 minuter för hand. Observera att olika mjölsorter suger i sig olika mängd vatten så häll inte i allt mjöl på en gång, utan lite åt gången. Degen skall vara elastisk och mycket seg. Tillsätt olja och salt och bearbeta ytterligare 10 minuter. Låt jäsa i cirka en timme i bunken.
- Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla ut dem till korvar och fäst dem genom att nypa ihop dem. Lägg de runda bröden på ett mjölat bakbord eller en plåt och låt jäsa i 30 minuter.
- Koka upp vatten i en stor kastrull och koka 3–4 bagels åt gången, cirka en minut per sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
- Pensla bagelsen med uppvispat ägg och doppa i valfri fröblandning och grädda i 225 graders ugn i cirka 20 minuter eller tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.
- Dela bröden och fyll dem med bondost, groddar, tomatskivor och rödlök.