Speltbaguetter med nässlor
Ingredienser
2 baguetter
25 g
jäst
6 dl
fingervarmt vatten
3 msk
rybsolja
1 msk
honung
1 msk
salt
200 g
nässlor (cirka 1 liter nyplockade)
5 dl
speltsikt
7 dl
vetemjöl
Så gör du
- Förväll nässlorna: Koka upp 6 dl vatten, tillsätt nässlor, låt småkoka i 3 minuter. Sila av vattnet. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.
- Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och blanda om. Tillsätt olja, salt, honung och nässlorna. Arbeta in mjölet till en ganska lös, men smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och forma till längder. Lägg dem på en bakplåt och strö på lite mjöl och snitta kransen med en vass kniv eller sax. Låt bröden jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen i ugnen. Sätt in plåten med baguetterna i ugnen och sänk värmen till 225 grader och häll en mugg kallt vatten på den tomma plåten. Öppna luckan efter tio minuter för att släppa ut ångan och grädda i ytterligare 10 minuter tills baguetterna fått fin färg och knaprig yta. Låt dem svalna