Speltbrioche
Över 60 min
Ingredienser
10 st
Ingredienser
1 dl
mjölk
25 g
färsk jäst / 11 g torrjäst
1/2 dl
socker
1 tsk
salt
2
ägg
400 g
speltsikt
150 g
rumsvarmt smör
1
ägg till pensling
Dekoration (kan uteslutas)
2 msk
frön eller torkade örter, exempelvis vallmofrön eller torkade nässlor
2 msk
mörk sirap
Så gör du:
- Rör ihop mjölk, jäst, socker, salt, ägg och hälften av mjölet till en smet. Blanda sedan i resten av mjölet och det rumsvarma smöret. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är elastisk. Täck den och låt jäsa i cirka 30 minuter.
- Dela degen i 10 stycken lika stora bitar. Rulla till bollar och placera i en lätt oljad muffinsform eller direkt på ugnsplåt. Täck och låt jäsa i ytterligare 30–45 minuter.
- Pensla briocherna med ägg. Toppa eventuellt med frön. Grädda i 200 grader i 15–20 minuter.
- Sirapsvatten: Rör ihop 2 msk mörk sirap med 2 msk vatten. Pensla briocherna med sirapsvatten 5 minuter innan du tar dem ur ugnen. Pensla ytterligare ett lager på briocherna efter att du tagit dem ur ugnen. Toppa med torkade örter.