Speltgröt med havtornskräm
Ingredienser
2 dl
vatten
2 dl
speltkorn (gärna blötlagda)
1 l
helmjölk
½ tsk
salt
Havtornskräm
1 dl
havtornssaft, osötad
4 dl
vatten
1 ½ msk
potatismjöl
1 msk
färsk ingefära, skalad
1
kanelstång
1
stjärnanis
Cirka ½ dl
socker
Speltgröt
- Blötlägg gärna speltkornen någon timme eller över natten. Då blir gröten snabbare klar. Det är dock inte nödvändigt.
- Koka upp vattnet och rör i speltkornen. Låt vattnet koka in och späd därefter med mjölken litet i sänder.
- Låt gröten koka sakta på svag värme i cirka 1–2 timmar, rör om i gröten ibland. Servera gröten med saftsoppan och dekorera gärna med några hela havtornsbär.
Havtornskräm
- Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm upp saftsoppan under omrörning och ta bort den från spisplattan när soppan blir tjockare i konsistensen. Den ska inte koka.
- Smaka av soppan och tillsätt mera socker vid behov.
- Häll upp saftsoppan i ett serveringskärl och strö lite socker ovanpå ytan för att det inte skall bildas en hinna. Kryddorna kan tas bort.