Speltsemlor
Ingredienser
5 dl
ljummet vatten eller mjölk
5 dl
speltflingor
50 g
jäst
½ dl
ljummet vatten
7–8 dl
vetemjöl
2 msk
honung
2 tsk
salt
2 msk
rybsolja
Så gör du
- Blanda speltflingor och ½ l vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
- Rör ut jästen i ½ dl ljummet vatten och blanda det med speltflingorna. Tillsätt honung, salt, matolja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 1 timme.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i två delar, dela varje del i 6–8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 20–30 minuter.
- Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.