Spelttoast
Över 60 min
Ingredienser
1 limpa
3 dl
vatten
1 msk
sirap
2 tsk
torrjäst
1 dl
speltflingor
1 dl
fullkornsspeltmjöl
3 dl
speltsikt
1 tsk
salt
Så gör du:
- Rör ihop alla ingredienser i en bunke, spara en del av mjölet. Knåda degen i 5–10 minuter, tills den blivit slät och elastisk. Rör i resten av mjölet enligt behov. Täck degen och låt jäsa i 20 minuter.
- Olja och mjöla en brödform.
- Rulla ihop degen till en boll, platta ut den en aning och rulla sedan ihop till en avlång limpa. Rulla brödet i mjöl och spelflingor och lägg sedan i brödformen. Täck och låt jäsa i 30–45 minuter.
- Grädda i 200 grader i 30 minuter. Ta ut brödet ur formen och grädda på galler ytterligare 15 minuter, tills brödet har lätt brun färg på alla sidor.