Spenatpaj
Ingredienser
Smör
3 dl
vetemjöl
3 msk
kallt vatten
Fyllning
600 g
spenat
1 ½ dl
vatten
1 ½ msk
mjöl
1 ½ msk
smör
4 dl
mjölk
½ tsk
salt
1 krm
muskot
150 g
smör
3 dl
vetemjöl
3 msk
kallt vatten
1 dl
riven ost
Så gör du
- Mixa ihop pajdegen i en matberedare, eller för hand i en degbunke. Tryck ner degen i en pajform, nagga med gaffel och ställ kallt.
- Gör stuvningen. Ansa spenaten, koka upp vattnet, tillsätt spenaten och låt koka några minuter tills den bli slak. Häll bort vattnet. Spola spenaten snabbt under kallt vatten. Finhacka med vass kniv. Smält smöret i kastrullen, tillsätt spenathacket, strö över mjöl och späd på av mjölken.
- Låt småkoka under omrörning i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och muskot. Tillsätt 1 dl riven ost i stuvningen, den gör fyllningen lagom fast. Häll stuvningen i pajskalet.
- Några skivor getost blir gott till. Grädda i 220 graders ugnsvärme i cirka 20 minuter.
- Pajen smakar godast som ljummen.