Stollen
Ingredienser
7 dl
vetemjöl eller glutenfritt ljust mjöl
2 ½ dl
socker
2 tsk
bakpulver
250 g
kvarg
200 g
smör
2
ägg
100 g
hackade nötter, till exempel mandel eller hasselnötter
100 g
sockrade frukter (kanderat apelsinskal och kanderad ingefära)
100 g
russin
½ dl
glögg
Dekoration
50 g
smör
Cirka ½ dl
florsocker
Så gör du
- Blöt russinen i glöggen. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
- Blanda i kvargen, det tärnade smöret och äggen med mjölet. knåda med handen till en jämn deg.
- Kavla degen till en rektangel och strö på de blötlagda russinen, hackade nötterna samt kanderad frukt.
- Rulla ihop degen från långsidan och forma till en limpa och ställ på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper.
- Pensla stollen med mjölk eller vatten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 70 minuter.
- Lyft ut stollen på bakgaller, låt svalna och pensla på smält smör. Sikta florsocker över kakan. Förvara stollen i kylskåp, den håller cirka 1 vecka.