Stor plåtpaj med mangold och purjo
Ingredienser
Botten
4 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
2 msk
socker
1 tsk
torrjäst
¾ dl
mjölk
3 st
ägg
125 g
smör, rumsvarmt
Fyllning
Cirka 150 g
mangold
½ st
purjolök
1 st
gul lök
1 st
vitlöksklyfta
Rybsolja
1 tsk
salt
Svartpeppar
3 dl
riven ost, lagrad
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till pajbottnen förutom smöret. Knåda 5–10 minuter tills degen är slät och elastisk. Arbeta till sist in det rumsvarma smöret. Täck degen och ställ i kylskåp minst en timme eller helst över natten så att degen blir fast.
- Skölj och strimla purjolök och mangold. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Hetta upp rybsolja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de börjar få färg. Smaka av med salt och peppar.
- Tryck ut luften och kavla ut degen på en ugnsplåt. Fördela grönsaksfyllningen över bottnen och strö över riven ost.
- Grädda pajen i cirka 15–20 minuter i 225 grader.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.