Strömming med körvelmajonnäs & karamelliserade rotsaker
Ingredienser
16–20 hela
strömmingar
Rågmjöl
Salt, svartpeppar
4
fasta potatisar
2
morötter
½
kålrot
2 msk
smör
1 msk
rybsolja
1 msk
socker
1 msk
äppelcidervinäger
Gräslök
Körvelmajonnäs
2
äggulor
1 tsk
dijonsenap
1 msk
vitvinsvinäger
1 kruka
finhackad färsk körvel
2 ½ dl
rybsolja
Salt, peppar
Karamelliserade rotsaker
- Skala och tärna potatisen, kålroten och morötterna i lika stora bitar. Bryn rotsakerna i smör och olja tills de börjar kännas mjuka.
- Häll på sockret och låt det bli karamelliserat och häll i vinägern. Salta och peppra. Håll dem varma.
Körvelmajonnäs
- Blanda äggulor, senap, vinäger och finhackad körvel. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt mera hackad körvel efter egen smak (eventuellt torkad körvel för mera smak).
- Låt majonnäsen vila i cirka 2 timmar. Smaken kommer fram efter att den har fått dra ett par timmar.
Strömming
- Rensa strömmingen från huvud och ryggben men lämna stjärten kvar. Panera strömmingarna i rågmjöl och salta och peppra.
- Stek strömmingarna gyllenbruna i smör så de får en knaprig yta.
- Servera strömmingarna med körvelmajonnäs, de karamelliserade rotsakerna och hackad gräslök.