Strömmingssmörrebröd
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
Smörrebröd
300 g
strömmingsfiléer
3 dl
vetemjöl
2
ägg
3 dl
panko eller ströbröd
salt
rågbröd
sallad
Remouladsås
Picklad gurka
Picklad gurka
1
gurka
1 dl
ättika
1 dl
vatten
1/2 dl
socker
chiliflakes
Remouladsås
1/2
morot
1
schalottenlök
½
kryddgurka
2 msk
kapris
ett knippe
persilja
1/2 tsk
Dijonsenap
1 1/2 dl
majonnäs
saften från en halv citron
salt
peppar
Pommes frites
2 l
vatten
2 msk
ättika
1 msk
salt
2 kg
mjölig potatis
olja till fritering
salt
Så gör du:
- Picklad gurka: Skiva gurkan tunt på mandolin eller med kniv och lägg i en glasburk med lock. Blanda ihop ättika, vatten och socker i en kastrull tills sockret löst sig. Krydda lagen med chiliflakes och häll över gurkan. Låt stå medan övriga ingredienser förbereds.
- Tillred remouladsåsen: Riv morot. Finhacka shalottenlök, kryddgurka, kapris och persilja. Blanda ihop allt med senap och majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Dubbelpanera strömmingen genom att först rulla filéerna i mjöl, sedan ägg och sist panko.
- Fritera cirka 3 minuter eller tills färgen är gyllenbrun.
- Komponera smörgåsen: Bred remouladsås över ett rågbröd. Tillsätt sallad och de nyfriterade strömmingsfiléerna. Toppa med picklad gurka. Servera med pommes frites.
Pommes frites
- Blanda vatten, ättika och salt i en kastrull och koka upp.
- Skär potatisen i stavar och lägg ner i ättikvattnet. Koka på svag värme i cirka 10 minuter.
- Ta upp stavarna från vattnet och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna.
- Värm frityroljan till 160 grader. Fritera potatisarna cirka 1–2 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på hushållspapper i cirka 20 minuter.
- Värm oljan till 180 grader. Fritera slutligen potatisarna cirka 3 minuter. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera sen pånytt.