Surdegsgalette med potatis och nässlor
Ingredienser
2 ½–3 dl
vetemjöl
1 dl
spelt- eller rågmjöl
½ tsk
salt
2 tsk
socker
120 g
rumsvarmt smör
1 dl
aktiv surdeg
Fyllning:
1 burk (150 g)
crème fraiche
1–2
vitlöksklyftor
4–5
potatisar
½ dl
torkade eller färska nässlor
2 msk
olivolja
salt & peppar
1
ägg för pensling
gräslök
Picklad rödlök
½ dl
ättika
½ dl
socker
1 ½ dl
vatten
1
rödlök
Gör så här:
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål med en visp. Tillsätt det rumsvarma smöret och nyp ihop degen. Blanda i surdegen och rör om ordentligt så allt blandas ihop. Forma degen till en boll och packa in i plast eller i en lufttät burk. Låt stå i rumstemperatur i sju timmar. Lägg degen i kylen över natten.
Picklad rödlök
- Skär en rödlök i tunna skivor och lägg i en burk med lock. Värm upp ½ dl ättika, ½ dl socker och 1½ dl vatten tills sockret lösts upp. Låt svalna en stund och häll sedan lagen över rödlöken. Låt stå i kylen mellan en timme och tre dagar.
Fyllning:
- Blanda ihop crème fraiche med pressad vitlök och smaksätt med salt och peppar. Skiva potatisen fint med mandolin eller skär i möjligast tunna skivor.
- Kavla degen till ett tunt runt botten (diameter cirka 35 cm) och överför till på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred ut crème fraiche över bottnen och lämna cirka 5 cm tomt längs kanten. Lägg potatisskivorna över crème fraichen och strö över torkade nässlor. Ringla över lite olivolja, salta och peppra lätt. Vik in kanten över fyllningen och pensla den med ägget. Grädda i 220 grader i 20–30 minuter.
- Servera med picklad rödlök.