Surdegsmjöd
Över 60 min
Ingredienser
2–3
citroner
250 g
farinsocker
250 g
socker
4 l
vatten
1/2 tsk
aktiv surdeg
russin
Så gör du:
- Skölj citronerna noggrant, skala av det gula skalet och pressa ur saften.
- Koka upp hälften av vattnet i en stor kastrull tillsammans med sockret, citronsaften och skalen. Låt koka på låg värme i 5–10 minuter.
- Låt mjödet svalna i cirka 20 minuter och häll sedan i resten av vattnet. När vätskan känns ljummen, blanda surdegen i en liten skvätt vatten och rör ner i mjödet.
- Täck kastrullen med lock och låt mjödet jäsa i 1–2 dagar på ett lite varmare ställe (till exempel på ett ställe med golvvärme eller nära ett värmeelement).
- När mjödet visar tecken på aktivitet i form av lite bubblor kan mjödet tappas på flaska. Häll en tesked strösocker och några russin i rena flaskor. Plocka bort citronskalen och häll drycken i flaskorna. Slut flaskorna med skruvkork, men inte alldeles tätt så att allt extra tryck släpps ut.
- Låt jäsa i rumstemperatur i ett dygn, flytta sedan flaskorna i kylen och slut korken tätt. Ifall trycket verkar hårt i flaskorna kan du skruva försiktigt på korkarna för att släppa ut lite av trycket i flaskan.
- Mjödet blir färdigt på ungefär en vecka i kylen. Du vet att mjödet är klart då russinen stigit till ytan.