Surmjölkspannacotta med hallonsås & nötkrokant
Ingredienser
2 ½
gelatinblad
Vatten
2 ½ dl
grädde
1 ½ dl
socker
1 tsk
vaniljsocker eller 1 vaniljstång
5 dl
surmjölk
Nötkrokant
2 dl
socker
2 dl
blandade nötter eller mandlar
Hallonsås
300 g
frysta eller färska hallon
75 g
socker
Nötkrokant
- Häll sockret i en stekpanna och smält.
- Låt puttra på låg värme tills det blir ljusbrunt. Häll i nötterna och rör om kraftigt.
- Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna.
- Krossa med kniv eller i en mortel. Använd som dekoration.
Hallonsås
- Sätt hallon och socker i en kastrull och låt koka på medelvärme i 20 minuter eller tills såsen tjocknar.
- Häll hallonsåsen i bottnarna på fyra glas.
Pannacotta
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Koka upp. Rör om och låt puttra 1–2 minuter.
- Ta av kastrullen från plattan och låt svalna en stund. Det är viktigt att blandningen inte kokar när du lägger i gelatinbladen, för då skär den sig.
- Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig. Sila bort vaniljstången. Blanda i surmjölken och rör om väl.
- Häll upp i glasen ovanpå hallonsåsen. Låt pannacottan stelna i kylen i minst tre timmar innan servering. Dekorera med nötkrokant.