Svamppaj på bovete- & talkkunamjöl
Ingredienser
8 portioner
Botten
100 g
smör
1 1⁄2 dl
bovetemjöl
1 1⁄2 dl
talkkunamjöl
1 krm
salt
1 tsk
bakpulver
1 dl
vatten
Fyllning
1 l
färsk svamp, exempelvis kantareller, trattkantareller eller soppar
1 msk
smör
1
liten lök
1–2
vitlöksklyftor
2 dl
grädde
1⁄2 msk
sojasås
150 g
riven ost
1 dl
persilja, finklippt
Så gör du
- Blanda samman det mjuka smöret med bovetemjöl, talkkunamjöl, salt och bakpulver. Tillsätt kallt vatten och rör ihop till en slät pajdeg.
- Platta ut med fuktig hand i en pajform.
- Förgrädda i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
- Förbered under tiden pajens fyllning. Ansa svampen och fräs den torr i panna, tillsätt en klick smör, finhackad lök och pressad vitlök. Låt fräsa en stund tills löken blir mjuk.
- Tillsätt grädden och låt småkoka cirka 5 minuter. Smaksätt med soja och persilja.
- Bred svampstuvningen på den förgräddade bottnen och strö över riven ost. Grädda ytterligare cirka 10–12 minuter. Servera med fräsch sallad enligt säsong.