Svartrötter med körvelsås
Ingredienser
4 portioner
1 kg
svartrötter
Körvelsås
3
finhackade schalottenlökar
1 msk
rybsolja
5 dl
god grönsaksbuljong
1
ekologisk citron, saften och skalet
Salt och peppar
2 dl
finhackad körvel
50 g
smör
Så gör du
- Skala svartrötterna och skär dem i cirka 7 cm långa stänger. Lägg dem efter hand i kallt citron- eller mjölvatten, annars missfärgas de lätt.
- Koka svartrötterna mjuka i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter. Till skillnad från många andra vegetabilier så lämnas inte svartroten al dente, utan kokas mjuka.
- Fräs schalottenlöken i olja och slå på buljongen. Låt koka ihop tills hälften återstår. Pressa i citronen och smaka av med salt och peppar. Mixa buljongen slät med körvel. Tillsätt smöret och mixa ytterligare till en fluffig sås. Servera till den nykokta svartroten. Toppa gärna med lite rostade pinjenötter och finhackad körvel.