Svartvinbärsgelé
Ingredienser
2 l
knappt mogna svarta vinbär
4 dl
vatten
9 dl
strösocker per avrunnen liter saft
Eventuellt pektin
Så gör du
- Mät upp vattnet i en kastrull och koka bären tills de har mosats, cirka 10 minuter. Hjälp till att mosa mot grytans kant några gånger.
- Häll svartvinbärsmassan i en silduk och låt rinna av. Mät saften och koka den sedan om igen i 5 minuter. Tillsätt 9 deciliter socker per liter avrunnen vinbärssaft och rör om.
- Låt koka upp igen och koka sedan svartvinbärsgelén kraftigt i 10 minuter utan lock och under omrörning.
- Gör ett geléprov: Häll lite saft på ett fat och dra en sked genom gelésaften. Om saften flyter samman har den inte kokat tillräckligt länge. Om gelé inte har bildats efter 30 minuter måste pektin tillsättas (följ anvisningarna på förpackningen). Avlägsna även allt skum från ytan.
- Ös upp svartvinbärsgelén till drygt hälften på väl rengjorda burkar.