Svartvinbärsmakroner (franska macarons)
Ingredienser
15–20 makroner
Kakor:
110 g
mandelmjöl
3 dl
florsocker
3
äggvitor
2 msk
strösocker
1–2 krm
koncentrat av svartvinbärssaft eller pulver av torkade bär till färgning av smeten
Svartvinbärskräm:
100 g
svarta vinbär
100 g
smör, mjukt
50 g
färskost
1,5 dl
florsocker
Kakor:
- Mät upp mandelmjöl och florsocker (kan mixas tillsammans i en matberedare för att göra blandningen extra finmalen).
- Vispa äggvitorna fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
- Sikta ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvitan. Tillsätt svartvinbärskoncentrat eller bärpulver tills du är nöjd med färgen. (Används koncentrat måste man använda en sort som lätt ger färg eftersom en för stor mängd vätska kan förstöra smetens textur. Det är också möjligt att använda hushållsfärg.)
- Spritsa ut små kakor av smeten på två bakplåtspappersbeklädda plåtar, cirka 3 cm i diameter (30–40 st kakor).
- Slå plåten i arbetsbänken några gånger för att undvika luftbubblor under gräddningen. Låt kakorna vila i rumsvärme cirka en timme.
- Sätt på ugnen på 125°C. Grädda kakorna i ca 20 minuter. Kakorna ska vara ganska bleka, men lätta att lossa från bakplåtspappret.
- Låt kakorna svalna.
Svartvinbärskräm:
- Mixa vinbären till en puré.
- Vispa ihop smör, färskost och florsocker vitt och pösigt. Blanda i vinbärspurén i smörkrämen.
- Fyll en sprits och spritsa ut vinbärskrämen på hälften av kakorna. Lägg på resten av kakorna som lock.