Svartvinbärssaft
Ingredienser
Cirka 3 liter saft
3 kg
bär
1 kg
socker eller 1,2 liter – kan uteslutas om saften ska användas till gelé eller som sur saft
1 tsk
natriumbensoat
1 tsk
kaliumsorbat
Så gör du
- Rensa och skölj bären.
- Varva bär och socker i en stor saftkokare. Fyll vatten i ångställningen. Låt vattnet koka upp och minska sedan, men vattnet bör hela tiden koka så att kraftig ånga bibehålls, så att bären ”sprängs” sönder. Låt koka 30–40 minuter.
- Rör ut konserveringsmedlet i lite av den varma saften. Häll tillbaka och blanda om. Fyll saften i väl rengjorda flaskor och tillslut dem. Ifall saften fryses behövs inga konserveringsmedel.
![Svartvinbärssaft](/uploads/Recept/_1200x1799_crop_center-center_82_line/MG_7387.jpg 1200w, /uploads/Recept/_992x1487_crop_center-center_82_line/MG_7387.jpg 992w, /uploads/Recept/_768x1151_crop_center-center_60_line/MG_7387.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x2303_crop_center-center_45_line/MG_7387.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x863_crop_center-center_60_line/MG_7387.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1727_crop_center-center_45_line/MG_7387.jpg 1152w)