Pärontårta med smak av jul
Ingredienser
Till botten
150 g
pepparkakor
50 g
surskorpor
70 g
smör
Till fyllning
3 dl
grädde
4
gelatinblad
Saften av 1 lime
200 g
färskost
250
smaksatt kvarg (päron-kinuski)
3 msk
socker
Till dekoration
Päron och smulad blåmögelost
Så gör du
- Krossa pepparkakssmulor och surskorpor i matberedaren.
- Smält smöret och tillsätt i kaksmulorna.
- Fördela smulorna i en bottnet på en rund kakform med löstagbara kanter.
- Vispa grädden till skum.
- Blötlägg gelatinbladen i 10 minuter i kallt vatten.
- Smält försiktigt upp i het limesaft. Låt svalna något.
- Blanda under tiden ner en burk päron-kinuski kvarg, socker samt färskost i den vispade grädden. Smaka av.
- Häll i tunn stråle ner den avsvalnade gelatinblandningen i smeten under ständig omrörning. Häll ner i kakformen.
- Låt stelna i kylskåp, väl övertäckt, till följande dag eller åtminstone 5 timmar.
- Dekorera förslagsvis med pepparkakor, päron, smulad blåmögelost eller kola om man vill ha en sötare variant.