Tavastländsk potatislåda
Över 60 min
Ingredienser
2 kg
mjölig potatis, t.ex Rosamunda
vatten
2 dl
vetemjöl
2 tsk
salt
1/2 dl
smält smör
1/2 tsk
muskotnöt
2 msk
sirap
ca 1 l
mjölk
Så gör du:
- Förberedelse: Koka potatisarna mjuka i osaltat vatten. Salt förhindrar att potatisen sötas under processen. Häll av kokvattnet och spara det.
- Mosning: Skala och mosa de nykokta potatisarna med en elvisp på låg hastighet. Tillsätt 2–3 dl av det varma kokvattnet för att göra moset fuktigt, vilket underlättar sötningen.
- Sötning: När moset svalnat till kroppstemperatur, strö över hälften av mjölet och blanda noggrant. För optimal sötning bör temperaturen vara mellan 55–60 °C. Överstiger temperaturen 70 °C avstannar processen och under 50 °C kan moset bli surt. Låt moset stå i en ugn inställd på 55–60 °C med kastrullocket på. Efter cirka 30 minuter, blanda i resten av mjölet och fortsätt sötningen i minst 4 timmar. Rör om någon gång under processen.
- Färdigställande: När moset blivit lösare och fått en söt smak, värm mjölken och tillsätt den tills konsistensen är lös och jämn. Smaksätt med salt och sirap.
- Gräddning: Smörj en ugnsform och häll i smeten, men fyll formen endast till hälften eftersom den bubblar under gräddningen. Lägg några klickar smör ovanpå och grädda i 150°C i cirka 2 timmar.
För glutenfri potatislåda: Vetemjölet kan ersättas med glutenfri ljus mjölmix. För 2 kg potatis kan du byta ut vetemjölet mot 1 dl valfri glutenfri mjölmix (mjölmixen ska innehåller strukturgivare som efterliknar vetemjölets glutenfunktioner). Minska mängden vätska till 6-8 dl. Om du vill frysa den glutenfria lådan gör det innan du gräddar den. Mängden vätska beror på hur lös eller tjock potatislåda du vill ha.