Tekakor
Max 45 min
Ingredienser
Cirka 20 st
1 dl
speltgryn
5 dl
vatten
50 g
smör
0,5 dl
honung
2 tsk
salt
1 ps
torrjäst (12 g)
9-10 dl
speltmjöl
- Koka en gröt på speltgrynen och hälften av vattnet, 2,5 dl. Låt gröten svalna.
- Blanda ner i den svalnade gröten smör, i resten av vattnet, honung salt och jäst. Rör om. Blanda i mjölet och arbeta degen ihop till en deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Kavla ut degen så den blir cirka 0,5-1 cm hög. Stansa ut hjärtan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt tekakorna jäsa under en kökshandduk ca 20 minuter. Grädda tekakorna på 225 grader i cirka 8-10 minuter, tills de får en gyllene färg.
Torrjästen kan bytas ut mot 50 g färsk jäst.
