Thaisoppa med lax
Ingredienser
500 g
laxfilé
3–4 msk
sweet chili
1–2 klyftor
vitlök
1 ask
shiitakesvamp eller champinjoner
1 liten
purjolök
2
morötter
Olja
½ dl
hackad koriander
5 cm
färsk ingefära
1 stjälk
citrongräs (kan uteslutas eller ersättas med mera lime eller citron)
5 dl
buljong (fiskbuljong, eller vatten och ekologiskt buljongpulver)
5
limeblad (eller 2 tsk torkade blad)
1 ½ msk
grön currypasta
1 burk
kokosmjölk
1 msk
fisksås (kan utelämnas om du använder fiskbuljong)
1
lime, saften
Salt och peppar
Så gör du
- Blanda sweet chilisås och pressad vitlök i en liten skål.
- Skär fisken i kuber. Vänd dem i skålen så att de täcks av chilisås och vitlök. Stek dem i ugnen i 200 grader i cirka 5–8 minuter.
- Putsa svampen och skiva den tunt. Snitta upp purjolöken och skölj den mellan bladen, skär den i bitar. Skala, tvätta och skiva moroten tunt. Skala och riv ingefäran på rivjärn.
- Lägg lite olja i en kastrull, tillsätt purjolöken, ingefäran, moroten och svampen och låt fräsa en liten stund. Häll på vattnet och buljongen.
- Hacka eller bulta sönder citrongräset med till exempel en köttklubba eller knivskaftet. Tillsätt citrongräset, currypastan och limebladen i soppan. Låt koka sakta i minst 10 minuter.
- Tillsätt kokosmjölken, fisksåsen, limesaften, koriandern, salt och peppar. Låt koka upp och smaka av.
- Lägg fiskbitarna i serveringskålarna och häll på av soppan. Dekorera gärna med färsk koriander.