Tjinuskitårta
Över 60 min
Ingredienser
Tårtbotten
6
ägg
ca 2 1/2 dl
strösocker
ca 1 1/2 dl
vetemjöl
ca 1 1/2 dl
potatismjöl
1 1/2 tsk
bakpulver
1 tsk
kardemumma (kan uteslutas)
Fyllning, äppelmos
1 kg
äpple
1 dl
socker
en skvätt
vatten
Grädde-kvargfyllning
3 dl
grädde
250 gram
vaniljkvarg
250 gram
kvarg
Tjinuskisås
2 dl
grädde
2 dl
sirap
1 tsk
vaniljsocker
Tårtbotten
- Ta fram en rund kakform som rymmer 2 liter. Smöra och bröa formen.
- 6 ägg kläcks i ett dricksglas.
- Mät upp lika mycket strösocker i ett likadant glas.
- Mät sedan upp vetemjöl och lika mycket potatismjöl i ett tredje glas och tillsätt bakpulver.
- Vispa de rumsvarma äggen med sockret till ett trögflytande skum.
- Tillsätt mjölblandningen genom en sil i smeten och rör försiktigt ner med en trägaffel.
- Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. Stjälp upp tårtbottnen och låt svalna. Skär i 3–4 bottnar med brödkniv.
Äppelmos
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka mjukt.
Grädde-kvargfyllning
- Vispa grädden till hårt skum.
- Rör ner kvargen och blanda.
Bygg ihop tårtan
- Fukta tårtbottnarna med mjölk eller saft. Du kan också fukta med citronvatten. Anpassa fuktandet enligt fyllningen.
- Bygg ihop tårtan i formen för att hålla delarna på plats. Börja med det första lagret och bred på äppelmos och sedan gräddblandningen. Upprepa proceduren på följande lager. Avsluta med ett tunt lager av gräddblandningen på toppen och längs sidorna.
- Låt tårtan sätta sig en stund i kylen och stjälp sedan upp på ett kakfat.
Tjinuskisås
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Sjud blandningen tills den tjocknar något.
- Tillsätt vaniljsocker. Låt svalna en stund.
- Häll tjinuskisåsen över tårtan och dekorera med den grädde som lämnade över från fyllningen.