Toast Porkala med nässelcreme
Ingredienser
”Kallrökt” morot (Porkala)
4 stora
morötter
600 g
grovsalt
Marinad
ca 2 tsk
flytande rökarom
1 tsk
äppelcidervinäger
1 msk
rybsolja
Nässelcreme
2 msk
kikärtsspad
1 tsk
senap
1 tsk
äppelcidervinäger
2 dl
rybsolja
torkade nässlor
1
vitlöksklyfta
salt och peppar
Till servering
rågbröd
groddar
färskost (växtbaserat för en vegansk toast)
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Skölj morötterna och låt torka. Täck en liten ugnsform med en del av grovsaltet. Lägg på morötterna och täck helt med resten av grovsaltet. Baka morötterna mitt i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Ta ut morötterna från ugnen och skrapa av saltet. Skala försiktigt morötterna med en kniv och skiva morötterna på längden med en vass kniv eller osthyvel.
- Blanda ihop ingredienserna till marinaden och blanda försiktigt med morötterna. Marinera morötterna i ett slutet kärl i minst 10 timmar. Smaken förstärks ytterligare om morötterna får marineras i 1–2 dygn.
- Tillaga nässelcremen genom att blanda kikärtsspad, dijonsenap och vitvinsvinäger i en hög bunke. Tillsätt rapsolja sakta i en tunn stråle medan du mixar med en stavmixer eller elvisp tills du får en tjock krämig majonnäs. Smaksätt med torkade nässlor, vitlök och salt.
- När morötterna marinerats kan du komponera ihop toasten genom att bre på färskost på rågbrödet och toppa med groddar, kallrökt morot och nässelcreme.