Tomatsoppa med aubergineröra
Ingredienser
1
gul lök eller 3 schalottenlökar
2
vitlöksklyftor
3 kvistar
timjan eller ½ msk torkad
10 (1kg)
tomater
1
chili
1 burk
hela tomater
1 msk
grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
5 dl
vatten
Salt, peppar, socker
Persilja
Aubergineröra
1
aubergine
1 kvist
färsk timjan
2 msk
olivolja
Salt, peppar
Så gör du
- Tomaterna kan skållas, om man vill. Finhacka lök och vitlök och dela tomaterna i mindre bitar.
- Fräs löken, chilin i olivolja en stund. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare en stund.
- Tillsätt burktomaterna, buljong och vatten, salta och peppra. Krydda med lite socker också. Låt koka i minst 20 minuter på medelvärme.
- Passera soppan genom att vispa eller röra om soppan genom en sil, i omgångar.
- Smaka av och avsluta med finhackad persilja.
- Servera soppan ur skålar, klicka i aubergineröran och häll på av soppan.
Aubergineröra
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala auberginen i långa stavar. Stek den gyllen brun i olivolja. Lägg dem på plåt salta och peppra och låt dem bli mjuka i ugnen, cirka 15 minuter.
- Mosa sönder dem i en skål med en visp. Servera till soppan.