Tortillor ur vinterns matkorg
Ingredienser
Picklad lök
1–2
rödlökar
1 msk
ättika
2 msk
socker
3 msk
vatten
Salsa
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
1 msk
olja
1 burk
tomatkross
1 tsk
chilipulver
½ tsk
koriander
1–2 tsk
lime- eller citronsaft
1 krm
cayennepeppar, kan uteslutas
Salt och socker enligt smak
Tacofärs
400 g
kycklingfärs (eller annan färs)
1 msk
olja
4 dl
rivna rotfrukter, exempelvis morot, palsternacka, selleri
1 ½ tsk
chilipulver
1 msk
paprika
1 ½ tsk
spiskummin
¾ tsk
salt
Övriga tillbehör
4
morötter, i strimlor
1 bit
vitkål, i strimlor
1 burk
creme fraiche
Tortillabröd, gärna fullkorn (cirka två bröd per person)
Salsa
Så gör du
- Gör picklad lök. Skiva eller klyfta rödlöken tunt. Blanda med övriga ingredienser och rör om löken några gånger fram till servering.
- Gör salsa. Fräs lök och vitlök i olja i en liten kastrull. Tillsätt tomatkross, kryddor och citrussaft. Låt koka på svag värme i cirka 15 minuter. Smaka av salsan och tillsätt mera chili, socker eller salt enligt smak. Låt svalna.
- Strimla vitkålen tunt med kniv eller osthyvel. Strimla moroten med en potatisskalare.
- Bryn färsen i olja. Tillsätt kryddor och rivna rotsaker i slutet av stektiden.
- Värm bröden och servera tillbehören i olika skålar, så att alla får komponera sin egen tortilla.