Trädgårdssoppa, 20 liter
Ingredienser
8 l
vatten
7,5–8 msk
salt
2 kg
kålrot
8 kg
morot
2 kg
purjolök
4 kg
potatis (mjölig sort)
2 kg
palsternacka
1 kg
rotselleri
Persiljestjälkar, libstickakvistar
Så gör du
- Tvätta, ansa och skär alla ingredienser i mindre bitar. Koka upp vattnet och tillsätt saltet. Lägg grönsakerna i kastrullen i den ordning de står ovan, för att allt ska bli färdigkokt samtidigt. Det tar cirka 20 minuter beroende på storleken.
- Koka gärna med en valfri mängd persiljestjälkar. Några kvistar libsticka i soppan förhöjer smaken. Plocka bort kryddstjälkarna då allt är mjukt. Mixa alltihop till en slät soppa. Den får vara rätt tjock.
- Kyl ner och frys in soppan i lämpliga portioner. Då du tinar upp soppan kan den smaksättas och avrundas på varierande sätt, exempelvis med matlagningsgrädde, smältost, färskost, apelsinsaft, ingefära, chili, spiskummin eller örter.
Observera att rotsakerna kan bytas ut mot det som du råkar ha hemma.