Trädgårdssoppa, 5 liter
Ingredienser
2 l
vatten
1 ½–2 msk
salt
1/2 kg
kålrot
2 kg
morot
½ kg
purjolök
1 kg
potatis (mjölig sort)
½ kg
palsternacka
250 g
rotselleri
Persiljestjälkar, libstickakvistar
Så gör du
- Tvätta, ansa och skär alla ingredienser i mindre bitar. Koka upp vattnet och tillsätt saltet. Lägg grönsakerna i kastrullen i den ordning de står, för att allt ska bli färdigkokt samtidigt. Det tar cirka 20 minuter beroende på storleken. Koka gärna med en valfri mängd persiljestjälkar. Några kvistar libsticka i soppan förhöjer smaken.
- Plocka bort kryddstjälkarna då allt är mjukt. Mixa alltihop till en slät soppa. Den får vara rätt tjock. Kyl ner och frys in soppan i lämpliga portioner.
- Då du tinar upp soppan kan den smaksättas och avrundas på varierande sätt, t.ex. med matlagningsgrädde, smältost, färskost, apelsinsaft, ingefära, chili, spiskummin, örter.